عنوان کامل پایان نامه :
ساماندهی اسکان های غیر رسمی شهری با در نظر داشتن مدل LR در بندرانزلی
قسمتی از متن پایان نامه :
1-1: ویژگیهای سکونتگاههای غیررسمی
مسکنسازی شتابزده خارج از برنامه ریزی رسمی شهرسازی؛ پیوستگی عملکردی با شهر اصلی و گسست کالبدی از شهر به نحوی که اینها اغلب در شهر اشتغال دارند رفت و آمد میکنند اما از لحاظ مکان جعرافیای مکانهای بد سیمایی را به خود اختصاص دادهاند و در انزوای اجتماعی بسر میبرند. کمبود شدید خدمات شهری؛ تراکم زیاد جمعیت- که تقدم این هم بیشتر در شهرهای بزرگ و کلان شهرها می باشد- همچنین تجمع افراد کم درآمد در محیط های با کیفیت پایین زندگی که کارکرد اصلی این ساکنین سکونتگاهها هم نوعی الگوی ساخت و تأمین مسکن متناسب با توان مالی اقشار کم درآمداست. مخاطرات و آسیبهای اجتماعی زیست محیطی طبیعی از ویژگیهای کلی این سکونتگاههاست. مشکل کنونی این سکونتگاهها سیمای شهری نازیبا؛ ساکنین در واقع نادار با مشاغل نامطمئن و مستعد نابهنجاریهای اجتماعی و نا آرامی می باشد. تجارب جهانی حاکی می باشد که این پدیده یک پدیدهی رو به زوال خود به خود نیست بلکه ماندگار و روبه گسترش می باشد. در خصوص موضوع سکونتگاههای غیررسمی و نحوه روبرو شدن با آنها، دیدگاهها و نظریات
عدیدهای مطرح گردیده می باشد که در اینجا به اختصارای از آنها تصریح میگردد.
سایت منبع
در دیدگاه اکولوژی، نواحی فقیر شهری نظیر گتوها، به پستی ژن اکنان آن نواحی نسبت داده می گردد. نظریهپردازان این گروه عقیده دارند که حتی اگر گروه های مهاجر قومی و نژادی دیگری نیز در این محله ها ساکن شوند، باز هم این نواحی فقیر باقی خواهند ماند. پس مشکل این محلههای فقیرنشین به نواحی خاص آنها برمی گردد نه به افرادی که در این نواحی ساکناند (افروغ، 1377: 96). این مکتب، داروینیسم اجتماعی را در مورد شهرها با سکوت به کار گرفته و شکلگیری خاص شهرها را در آزادی امپریالیسم به یک نظام طبیعی عمومی نسبت داده می باشد (شکویی، 1379: 131).
از دیدگاه اقتصاد سیاسی فضا، الگوی توسعه وابسته و برونزا و جریان صنعتی شدنِ وابسته که معلول تسلط اقتصادی کشورهای توسعه یافته کنونی می باشد، شهرنشینی شتابان و ناهمگون را به دنبال دارد. به موازات رشد نامتعادل، نابرابری درآمدها افزایش مییابد و عدم تعادل های ساختاری جامعه شتاب میگیرد، که نتیجه آن ظهور حاشیهنشینان شهری می باشد. از این دیدگاه، پدیده حاشیهنشینی یکی از بارزترین پدیدههای مهاجرت ـ به خصوص از روستا به شهر ـ در کشورهای پیرامونی به شمار میرود. درواقع فرایند حاشیهنشینی شهری، فرایند انتقال فقر و محرومیت از روستا به شهرهاست (حاج یوسفی، 1381: 18ـ17). این دیدگاه به علل پیدایش سکونتگاههای مختلف میپردازد و میکوشد با ریشه مسئله درگیر گردد (پیران، 1373: 97). اما راهکارهای لازم را برای ساماندهی و بهسازی زندگی و سکونت در کانونهای حاشیهنشین ارائه نمی کند، بلکه غالباً تنها راه حل مسئله را در تغییر ساختار حاکم بر کار، تولید، توزیع و مصرف و در مجموع، ساخت اقتصادی و نیز تغییر بنیادین جوامع میبیند (شیخی، 1381: 38).
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اصلیترین سؤال پژوهش این می باشد که دولت در ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی چه رویکردهایی را اتخاذ نموده می باشد؟ آیا این رویکردها در دوره های مختلف موجب پایداری سکونتگاههای غیررسمی شده می باشد؟
ـ آیا ساکنان مجموعههای تجمیع شده از زندگی در این مجموعهها، نسبت به مکان قبلی زندگی خود، رضایت دارند؟
ـ آیا ساکنان مجموعههای تجمیع شده مایلند که مجموعههای مسکونی در اطراف محل سکونت آنها توسعه یابد و بالعکس، آیا ساکنان اطراف مجموعههای تجمیع شده حاضرند در مجموعههای مشابه زندگی کنند و یا حداقل، در ساخت آن مشارکت داشته باشند؟
ـ راه حل بهبود مساله چیست و یا به تعبیری با چه راه حلی می توان به پدیده اسکان غیررسمی در بندرانزلی پایان داد؟